Tilbage til Vietnam forside

Hanoi - Hué

DAG 6 HANOI – HUÉ
Byrundtur i Hanoi, Ho Chi Minhs Mausoleum, Præsidentpaladset, En-søjle-pagoden, Litteraturtemplet, Etniske Museum, Militærmuseet og Nattog til Hué
Efter morgenmaden tager vi hul på vores heldags byrundtur i den charmerende hovedstads gader. Turen går via den historiske Da Dinh Plads. Her og i det omkringliggende område finder man landets vigtigste
regeringsbygninger. Videre forbi Ho Chi Minhs imponerende mausoleum, der er opført i marmor og Ho Chi Minhs tidligere hjem, hvor han tilbragte sit sidste årti i spartanske omgivelser. Vi ser Præsident-paladset, som blev bygget af franskmændene i 1906 til Indokinas guvernør og fortsætter til En-søjle-pagoden, der oprindeligt blev bygget i det 11. århundrede, derpå ødelagt af franskmæn-dene i 1954 og senere genopbygget af vietnameserne. Senere besøger vi Litteraturtemplet, som blev grundlagt i 1070 og er et udsøgt eksempel på traditionel vietnamesisk arkitektur. Templet blev bygget til ære for den kinesiske filosof Konfutse og i 1076 blev templet indviet som Vietnams første universitet med det formål at uddanne mandarinernes sønner. Det var meget svært at opnå et doktorat, så Kejser Le Thanh Tong beordrede i 1484, at der skulle fremstilles en stenplade for hver mand som modtog et doktorat. I perioden 1442 til 1778 var der 116 eksaminer, hvoraf kun 82 opnåede at få opstillet en plade. Disse stenplader bærer navn og fødested på de succesfulde kandidater, som bestod de anstrengende mandarineksaminer, og står på ryggen af kæmpeskildpadder, hvilket er et symbol på lang levetid.
Efter frokost besøger vi det smukke Etniske Museum, hvor vi får et indblik i Vietnams forskelligartede kultur gennem en enestående udstilling af genstande og tøj fra hverdagslivet.
Derpå går turen til Krigsmuseet der viser Vietnams vigtigste krigssejre, og der lægges især vægt på sejren over kineserne i Bach Dang, franskmændene i Dien Bien Phu og Den Amerikanske Krig (Vietnamkrigen). Og på vores rundtur i museet er det ikke usandsynligt vi også støder på et par krigsveteraner som ofte besøger museet. Størstedelen af museet omhandler Vietnamkrigen hvor det moderne Vietnam og ikke mindst kommunistpartiet lægger stor vægt på de værdier der blev skabt under den fælles kamp mod amerikanerne. På museet vises mange af de våben amerikanerne anvendte, og der står blandt andet en helikopter og en del bomber som, for os vestlige TV seere, under krigen blev synonymet med den daglige ”TV Avis” beretninger fra Vietnam.
Først på aftenen kører vi til Hanoi’s hovedbanegård, hvor vi stiger ombord på nattoget, der skal bringe os til Hué i det centrale Vietnam. Vi indkvarteres i 1. klasses” 4-sengs-kupéer, men på trods af klassen skal vi ikke forvente nogen videre luksus. Til gengæld er vi af den overbevisning, at oplevelsen med tog ned igennem Vietnam opvejer den manglende komfort.
Der er denne dag inkluderet morgenmad, frokost og aftensmad.

 

Fredag den 11. marts 2011

De famøse stikkontakter.

Til morgenmaden fik vi bl.a. dragefrugt.

   

   

   

Udsigt fra vores hotelvinduer.

Morgenmad i suppekøkkenet.

   

Efter morgenmaden tjekkede vi ud fra hotellet. Vores kufferter blev kørt i ambulance, vi gik hen til bussen.

   

   

   

Vi startede byrundturen, og kørte bl.a. forbi den danske ambassade.

Første stop var ved Da Dinh-pladsen. Vi gik forbi Ho Chi Minhs mausoleum. Han holder lukket hver fredag, så vi kunne ikke besøge ham.

   

   

   

Præsidentpaladset.

Tjenesteboligen, her boede Ho Chi Minh i nogle år.

   

   

Ho Chi Minh flyttede ind i dette pælehus, bygget i samme stil som de etniske minoriteter i nord byggede.

   

   

Det er trærødder der kommer op for at få luft.

   

Orkideer

   

   

I toppen af det store træ vokser der en palme.

   

 

Da vi gik videre kom vi forbi nogle boder der solgte postkort og frimærker, der fik vi købt frimærker til de første kort vi skrev. De blev sendt senere på dagen.

Chua Mot Cot - Pagoden på én søjle.

   

       

   

   

   

   

   

Vi kørte videre til Van Mieu (Litteraturtemplet), der er Vietnams første universitet.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

       

   

   

   

Derpå kørte vi et godt stykke vej til Vietnams Etnologiske Museum, hvor vi havde en god times tid til at se noget af museet.

   

    

Det må være rigtige træ-sko.

   

    

   

Et offerkar.

       

   

Der var både en indendørs udstilling og en udendørs med huse bygget i forskellige minoriteters stil. Der er over 50 forskellige etniske grupper i Vietnam.

   

   

   

   

       

   

   

Personalet gjorde klar til deres frokost.

   

   

   

   

   

Det var blevet frokosttid. Vi kørte hen til en restaurant der lå i nærheden af den restaurant, hvor vi havde spist aftenen før.

   

   

   

   

   

   

Der var lidt underholdning under frokosten.

   

   

   

   

   

Vi var efterhånden blevet ret gode til at spise med pinde.

   

   

   

   

       

 

Resten af eftermiddagen var til fri disposition. Vi blev sat af bussen ved Vanddukketeateret, hvor vi atter skulle mødes kl. 16.30.

Vi startede med at købe et par lagenposer, vi ville benytte på nattens togtur. Vi var blevet orienteret om, at vi ikke kunne forvente at der var nyvasket sengelinned i toget.

   

Scooterparkering.

   

   

Han slagter kaniner.

   

   

 

   

   

   

Der fjernes grå hår.

       

Skomagergaden.

   

Der blev delt bøder ud. Vi fandt ikke rigtig ud af hvorfor, måske for at køre imod færdselsretningen, hvor der var ensrettet.

   

   

Høje hæle - scooter - og mobiltelefon.

   

   

Vi så ofte små børn der stod op under kørslen.

   

Kl. 16.30 var bussen på pletten, og vi kørte hen til en restaurant for at få lidt aftensmad. Det var tidligt, men vi skulle jo med toget, og kunne derfor ikke spise senere.

   

   

   

   

   

   

   

   

Efter maden kørte vi direkte til stationen. Trafikken gled fint, så vi var der i god tid.

   

Kupeerne blev fordelt, der var ene 4-mands kupeer, vi delte kupe med Lizzie og Bent.

   

   

Skinnerne lå næsten i samme plan som perronen.

   

Louise gik rundt med et glas risvin til os alle, såfremt vi havde lyst.

Lønne har redt seng.
I togvognen var der 2 toiletter, et ståtoilet i den ene ende, og et almindeligt som vi kender dem i den anden ende. Louise havde købt rengøringsmiddel, gummihandsker mv. og gjorde toiletterne rene, så vi kunne benytte dem.

Ved siden af toilettet var der et lille rum med 2 håndvaske og i den ene ende var der ved siden af igen, et rum med en køje og noget bagageplads. Vistnok konduktørens rum. I det rum sad en del af hans "venner".

Da vi på et tidspunkt var nogle stykker der skulle på toilettet, var der låst. Konduktøren sagde, det var låst af, og vi skulle benytte toilettet i den anden ende - ståtoilettet. Det ville vi ikke, så vi protesterede kraftigt. Til slut overgav konduktøren sig, han sagde noget med 5-10 min. bankede lidt på toiletdøren, og gik hen i den næste togvogn, og talte med en mand der sad der.
Så kom konduktøren tilbage og bankede lidt på døren igen. En af os bankede kraftigt på døren, det brød konduktøren sig ikke om, det var der ingen grund til.
Konduktøren forsvandt atter ind i den næste vogn. Lidt efter kom der en anden person med en nøgle og låste døren op - det viste sig, at der var stillet en del bagage derind; det var jo et godt sted, nu der var blevet gjort rent.
Bagagen kom ud, og vi kunne atter benytte toilettet.

   

Lønne gik en lille tur, og tog billeder i alle "vores" kupeer.