Tilbage til USA - The Wild West forside

Mount Rushmore, Sioux indianernes Black Hills

5. dag. Mount Rushmore, Sioux indianernes Black Hills. Black Hills dækker et område på størrelse med Lolland og Falster. De sorte bjerge var – og er stadig - helligt område for Sioux indianerne. Efter et større guldfund i 1874 blev indianerne fordrevet fra deres hellige land. Kun 2 stammer satte sig imod, anført af høvdingerne Crazy Horse og Sitting Bull. Konflikten optrappedes og kulminerede ved slaget i Wounded Knee, hvor det amerikanske kavaleri dræbte over 300 indianere – de fleste var kvinder og børn. Dette var til dels en hævnakt for slaget ved Little Big Horn i 1876, hvor høvdingerne Crazy Horse og Sitting Bull udslettede general Custer og alle hans soldater. I Black Hills besøges Mount Rushmore, hvor ansigterne af de 4 berømte præsidenter: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Rosevelt og Abraham Lincoln, er hugget ud i klippen. Hvert af de 4 ansigter er 18 meter høje – og vi danskere kan være stolte af, at det imponerende kunstværk er skabt af billedhuggeren Gutzon Borglum, hvis far kom fra Nordjylland. Efter Mount Rushmore gøres stop ved Crazy Horse Memorial. Den ufærdige skulptur af den berømte høvding kommer langt til at overgå Mount Rushmore. Kun det 27 meter høje ansigt er færdigt, men planen er, at hele bjerget skal omdannes til en gigantisk skulptur af Crazy Horse siddende på sin hest. Skulpturen skal være 195 meter lang og 175 meter høj! På vej tilbage til Rapid City køres gennem Custer State Park, hvor ”Danser med ulve” blev filmatiseret med Kevin Costner i hovedrollen. Her ses ofte flokke af vilde bisons.

Fredag den 9. september 2011.

Sikke et vandspild - alle de brusere vi havde haft til da, var konstrueret ens, men denne var ekstra slem. Man åbnede for vandet ved at dreje på hanen, for at få varmt/lunkent vand, skulle man først åbne for det kolde vand på fuld tryk, derefter fortsatte man med at dreje og der kommer varmt vand i. På dette hotel var der meget tryk på vandet, for at få det i badetemperatur, var der så meget tryk på vandet, at det gjorde ondt på huden, og et bad brugte vand, der kunne have været brugt til rigtig mange bade, med den vandmængde vi plejer at bruge.

   

       

Centrum af hotellet.

   

    

Dagens slips passede til udflugten.

Kl. 8.00 kørte vi ud til Mount Rushmore i Black Hills. Black Hills dækker et område på 16.000 km2, så vi kunne kun nå at være i et mindre område af bjergene. Vi skulle ud at se de 4 forhenværende præsidenters ansigter Washington, Jefferson, Roosevelt, Lincoln. Foran monumentet er der en flagalle, med flag fra alle USA's stater og territorier.

   

            

   

   

   

     

Vi kom dertil i det flotteste vejr, solskin og flot blå himmel. Vi fulgte en sti, der er rundt i området så de 4 ansigter kunne blive fotograferet i mange forskellige vinkler.

 

Den blå markering er den lille sti vi fulgte rundt.

   

     

   

     

   

    

    

   

   

   

   

   

   

   

   

     

Da vi var kommet stien rundt havde skyggerne forandret sig i forhold til de første billeder vi tog.

     

    

Kunstneren Gutzon Borglum stod for monumentet. Gutzon havde en dansk far Børglund. Navnet stammer fra Børglund Kloster, hvor faderen var præst, indtil han blev mormon og flyttede til USA.

    

Det var meget stort at være der, det er svært at forklare, det skal opleves.

     

Vi kørte videre til Crazy Horse Memorial. Skulpturen er langtfra færdig, når den engang er færdig bliver den verdens største monument.

   

     

 

Vi startede med at køre med en lille bus tættere ud til skulpturen.

    

Bagsiden er ret kedelig.

    

Chaufføren i den lille bus, var samtidig guide, og han fortalte os en del om projektet og familien, der har startet det hele. Skulptøren Korczak Zilkowski  startede monumentet i 1947, han døde i 1982 og hans kone Ruth og 7 af hans børn arbejdede derefter videre med projektet. Ruth lever stadig og bor i området, hun er nu (i 2011) 86 år.

   

Crazy Horse skal have en fjer på, den vil blive bygget ovenpå hovedet. Det var først meningen, at han skulle pege. Men en indianer peger ikke med fingere, så det har der været mange protester over fra indianerne. Så vi blev fortalt at det nu er blevet til, at hans hånd skal ligge på hestens manke.

   

   

   

   

     

Man regner med, at hestens hoved er færdig om ca. 12½ år.

   

   

       

Imens vi var i området, købte vi vores frokost.

   

Et par af de udtjente maskiner.

   

       

       

Da alle havde fundet ud af, hvornår vi skulle have været kørt, kørte vi med en del forsinkelse videre for at se natur og forhåbentlig også nogle dyr.

       

Vi så ret hurtigt nogle bison, der stod tæt ved vejen, men desværre var det nogle steder, hvor bussen ikke kunne standse.

       

Slipset var blevet skiftet ud med en bolo tie.

   

Vi standsede ved et visitorcenter. Der var foruden de sædvanlige bøger, postkort m.v. også en lille udstilling af udstoppede dyr, der lever i området.

   

Udenfor så vi nogle egern, de var meget hurtige, men det blev da lige til et enkelt billede.

En lille video af noget af naturen og stilheden.

   

Pronghorns

   

   

   

   

   

    

Præriehunde.

   

   

   

   

   

Mest æsler.

Lidt natur, optaget to forskellige steder.

Vi så også en stor flok bison, desværre stod de ret langt væk fra vejen, så alt zoom blev presset til det yderste.

   

   

   

   

   

Atter lidt præriehunde.

   

   

Da det blev tid for aftensmad, kørte vi til Circle B. Ranch, hvor vi skulle opleve Chuckwagon Supper & Music Show.

       

       

   

Lige før maden blev der opført et Gunfight.

   

   

   

   

   

   

       

Afslutningen af Gunfight.

   

Da vi var kommet indenfor, var der en kort præsentation af de forskellige grupper, der var til stede. Vi var de eneste udlændinge, der var der. Der var bl.a. en gruppe, der var samlet om 5 veteraner fra 2. Verdenskrig, og en anden gruppe med en del veteraner fra Vietnamkrigen.

   

Derefter fik vi maden på ægte chuckwagon maner. Vi fik alle en bliktallerken, derefter gik vi i en lang række, og fik klasket de forskellige ingredienser på tallerkenen. Til maden fik vi et blikkrus med limonade. Det er en utrolig effektiv måde, hurtigt at få bespist en stor flok mennesker.

   

   

   

Efter maden var der et lille show på ca. 1 time med countrymusik suppleret med sjove kommentarer og vittigheder. Denne del startede med at Stars and Strips blev rullet ned fra loftet, alle rejste sig og sang nationalsangen.

En lille video der starter med lidt af nationalsangen, derefter udpluk af nogle af de andre sange.

Det hele var et lille familieforetagende, med lidt hjælp fra andre. Far og to sønner deltog alle i Gunfight, servering af mad og underholdningen.

Da showet var færdig, kørte vi tilbage til hotellet i Rapid City.

240 km.