Tilbage til Borte med Blæsten forside

Savannah - Charleston

Dag 10. Savannah – Charleston
Savannah blev grundlagt i 1733 og er internationalt kendt for sine historiske bygninger, som vi skal se nogle af på en byrundtur. De smukke gamle kolonistilshuse med dobbelte verandaer (både i stueetagen og på 1. sal) er i godt selskab af de 21 små grønne parker med statuer og blomstrende buske og træer.
På havnefronten ved Savannah River summer det af liv mellem de gamle lagerbygninger lavet om til hoteller, butikker og restauranter – mange med fisk og skaldyr på menuen. Hvor nabobyen Charleston er den pæne pige, er Savannah mere løssluppen og holder ikke så meget på formerne, og her finder du billige cafeer, gavebutikker og gallerier. 

Kunstskolen Savannah College of Art and Design sørger for, at den kunstneriske ånd gennemsiver hele byen.
Vi tager videre til Charleston et par timers kørsel nordpå over grænsen til South Carolina.
Charleston blev grundlagt i 1600-tallet, dengang som Charles Towne. Byen er rig på historiske landemærker og bygninger, og det var også her fra Fort Sumter ved havnen, at de første skud i den amerikanske borgerkrig blev affyret.
På gaden The Battery ligger huse i kolonistil som en perlerække langs havnefronten og minder om en storslået kolonitid i 1700-tallet. Dobbelte verandaer, balkoner, store balsale, tropiske gårdhaver og udsigt til havet.
Charleston er også kendt som ”The Holy City”, af den sympatiske grund, at det var den eneste af datidens 13 kolonier, som lod jøder og de franske huguenotter praktisere deres religion uden restriktioner. I det historiske huguenot-kvarter kan man således finde en kirke bygget helt tilbage i 1687. Desværre brændte den og blev genopbygget i 1845 i gotisk stil.
De mest velbevarede plantager i USA findes også i Charleston. Vi skal besøge plantagen Boone Hall, og allerede når vi kører op ad alleen til hovedhuset, bliver man næsten åndeløs: På hver side af grusvejen står over 200 år gamle egetræer og samler trætoppene over dig, mens spansk mos hænger ned fra grenene. Ikke mærkeligt, at plantagen er brugt i mange filmoptagelser, blandt andet tv-serien Nord og Syd. På Boone Hall finder man også de eneste bevarede oprindelige slavehytter i USA. South Carolina og Georgia har et levn fra slavetiden i den såkaldte Gullah-kultur blandt efterkommere af slaver, som både sprogligt og kulturelt har tråde tilbage til Vestafrika, hvor de fleste slaver kom fra.

Mandag den 13. september 2010.

Atter en dag med telefonvækning kl. 6.00 og afgang fra hotellet kl. 8.00.

Vi skulle til Charleston - ca. 2 timers kørsel ad motorvej med træer ved siden. 2. del af "Borte med Blæsten" blev sat på videoen og vi nåede at se det meste.

   

   

I Charleston startede vi med at besøge byens Visitor Center. Derfra gik det lige over på den anden side af gaden, hvor der lå et museum, og udenfor dette står der en kopi af verdens første u-båd, der blev udviklet af sydstaterne under borgerkrigen.

   

   

   

Vi kørte ned til havnefronten, hvor vi gik en tur og så på huse. Vi havde så to timer til at opleve på egen hånd og spise frokost.

   

   

   

    

   

  

På denne ø ligger Fort Sumter, der er kendt for at være stedet, hvor det første skud i den amerikanske borgerkrig blev affyret den 12. april 1861.

   

   

   

   

    

           

Gad vide om der har siddet "en sidste smøg" i hver klat tyggegummi?

Vi kørte ca. ½ time fra Charleston til Boone Hall, ud for at se boligen til plantagen, samt slavehusene, der er nogle af de bedst bevarede i USA. Der startede plantage på stedet i 1681, og jorden har været dyrket uafbrudt siden, men med forskellige afgrøder.

   

Det oprindelige hus er blevet revet ned i 1935, den daværende ejer syntes ikke det var prægtigt nok og der blev byttet et nyt i den gamle stil.

   

       

   

   

    

   

    

I haven var der et lille stykke jord med bomuld.

   

Alt efter hvem der ejede plantagen, har der boet fra 6 til 16 slaver i hver hytte/hus.

   

   

   

    

   

   

    

   

   

   

   

Vi kørte til hotellet og fik vores værelser. Ret hurtigt derefter kørte de, der ville med, ud til et Outlet, hvor vi havde et par timer til at handle i.

   

   

   

Tilbage på hotellet købte vi vores aftensmad.