Tilbage til Mexico forside

Tulum - Det Caribiske Hav

Den 15. februar 2014.
9 krokodille.
En ny begyndelse.
Energi, urkraft.

Morgenudsigt fra sengen.

Alt godt får en ende, vi var kommet til sidste hele dag ved det Caribiske Hav.

Vi havde besluttet, at vi ville udenfor hotellets område, men ikke helt konkret, hvor vi ville tage hen. Så vi pakkede et par flasker vand, og gik ud i det blå.

   

   

Oppe ved hovedvejen kunne vi godt se, at der ligesom ikke var nogle steder at gå hen, så vi hyrede en taxi til at køre for os. Vi kunne da godt lige se en ruin mere, vi var jo i træning, så vi startede med blive kørt til ruinerne ved Tulum.

Tulum betyder mur og er et navn som arkæologer har givet stedet. Oprindelig hed byen formodentlig Tzama, der betyder daggry. Byen er grundlagt omkr. År 1200, og var pga. dens naturhavn et handelscenter og rasteplads for kanotransporten langs kysten.
Selve byggestilen i området er atypisk i forhold til andre mayabebyggelser.

I 1511 så den første europærer, Geronimo de Aguilar, Tulum, da han led skibsbrud og blev taget til fange af Mayaerne. Han lærte deres sprog, og 8 år senere fandt Hernán Cortés ham, og Aguilar hjalp spanierne til at erobre landet.

   

Muren omkring området er op til 4½ m. bred.

   

Stor platform og nordvesthus.
Den længste platform i byen med en mur rundt om på den nordlige og vestlige side.
De to søjler markerer en indgang, der leder til en atriumgård i bygningens midte.

   

   

Cenotehuset.
Det laveste punkt i hele byen, og nu bor der flagermus i grotten, hvilket gør vandet ubrugeligt.
Huset over er et tempel, hvor der blev udført rituelle ofringer til guderne. Huset er rejst i to forskellige perioder. Det oprindelige med to værelser, den ene med indgang fra havet og den anden med altan.

   

   

   

   

Vindens tempel.

   

   

   

House of Halach Uinic, der betyder rigtige mand. Udtrykket blev brugt af mayaerne, til at glorificere deres konge. Stedet blev formodentlig kaldt det pga. dens store proportioner.
Bygningen er bygget over en platform, hvor der oprindelig har været 4 trapper, nu er der kun en tilbage. Det hele er efterhånden dækket p.g.a nivellering og nye konstruktioner. Der er en forgård med 6 indgange, markeret med søjler. Indvendig er der 3 rum mod nord, syd og øst. I det ene rum fandt man et sakristi, og i et af de andre rum 2 bænke.

   

   

Borgen.
Den største bygning i byen Tulum er fæstningen, der er placeret centralt, og så bugten kan overskues. Der er blevet bygget til borgen, hver gang en kalendercyklus på 52 år var gået.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
Bygningen længst til venstre.

Templet til den nedadstigende eller dykkende gud. Den gud er formodentlig honningens gud. Honning blev brugt som sødemiddel, og det var desuden et eftertragtet betalingsmiddel.
Det er et af de bedst bevarede templer i Tulum, navnet er fra en gud der kigger ned på jorden over indgangen til templet.

   

Søjlehuset
Den anden største bygning i Tulum. Fronten mod borgen er nyere end bagsiden, og består af et enkelt rum.  Trapper leder op til indgangen med 4 søjler, det leder ind til en atriumgård, med 8 søjler og oprindeligt et fladt tag over. Derudover var der flere små rum i huset. I det ene rum var der vinduer konstrueret anderledes end set i andre bygninger i Tulum.

   

   

   

   

   

   

Vi forlod ruinbyen og kørte en lille tur ud til stranden. Det var en helt anderledes strand, end den ved vores hotel. Her var meget fint strandsand, og der så ikke ud til at være sten og koraller i vandet, så der var nok ikke noget videre at snorkle efter.

   

   

   

   

   

   

   

Turen gik videre til Tulum by, hvor vi gik en lille tur op ad hovedgaden.

Vi benyttede lejligheden til at gå på apoteket, og få noget kløestillende til de mange myggestik.

   

Lønne tager lige et billede til samlingen af brønddæksler.

   

   

   

   

   

   

   

   

Vi vendte tilbage til hotellet. Dette lå bag den bygning, vi boede i de sidste to nætter.

   

   

Senere på eftermiddagen var vi lige ude at snorkle lidt. Thorkild så pludselig en stor plade komme mod sig. Det viste sig at være en stor rokke; det var vist dagens store vandoplevelse den dag.

   

Besøg på vinduet.

   

Udsigt fra Thorkilds stol på hotelværelset.

Aftensmaden spiste vi på gourmetrestauranten, som efterhånden var blevet vores stamrestaurant.