Tilbage til forside Canada - USA

Det Hvide Hus - Capitol - Monumenter

Den 17. september 2014.

Vi boede i bydelen Georgetown, og efter morgenmaden kørte vi ind til centrum af Washington DC.

Morgentrafikken var ”med os” så inden vi skulle ind i Capitol havde vi god tid til at fotografere bygningen og omgivelserne.

       

Det er her den nye præsident hvert fjerde år i januar ”sættes ind”.

   

   

Washington Memorial er lavet af marmor og granit i 1840-erne til minde om Amerikas første præsident George Washington.

   

I 1797 fik en fransk arkitekt (Pierre Charles L’Enfant) frie hænder til at skabe den nye hovedstad. Han startede med to vigtige placeringer, regeringsbygningen, hvis beliggenhed han besluttede sammen med George Washington, og et firkantet stykke jord, hvor præsidentens hus skulle ligge.

   

       

   

   

George Washington lagde den første sten til US Capitol den 18. september 1793 og i 1800 flyttede kongressen ind i nordfløjen. I 1807 blev også sydfløjen færdig. I 1814 brændte englænderne begge fløje ned, men de blev genopbygget, og stod færdig i 1819.
Arbejdet med at lave kuplen blev besluttet af Abraham Lincoln, og den stod færdig i 1863. På toppen af kuplen, der er 80 m. høj, er der en 6 m. høj statue kaldet friheden. Den blev sat op i forbindelse med borgerkrigen.
Siden er Capitol blevet udvidet flere gange, og der er nu 540 rum.
Det er besluttet ved lov, at ingen bygninger i byen må bygges højere end Capitol.

   

       

   

   

       

På vej ind i bygningen skulle vi selvfølgelig igennem security. Derefter var der mulighed for at besøge restrooms.

   

       

Efter nogen ventetid var det vores tur til at komme rundt i bygningen. Rundturen startede med en lille informationsfilm, hvorefter vi blev vist rundt i grupper.

   

Der blev hægtet nogle amerikanere på vores gruppe, så vi var en ret stor gruppe der fulgtes. Det foregik med høretelefoner, hvori vi skulle kunne høre hvad guiden fortalte. Systemet virkede ikke optimalt og samtidig med, at den guide vi havde, ikke var af de bedste, fik vi nok ikke det optimale ud af rundvisningen. Det var et problem for guiden, at vi ikke grinte af hans dårlige vittigheder.

       

   

Højesteret i perioden 1810-1860

   

       

   

  

 

       

   

   

   

       

   

       

           

Efter rundvisningen skulle vi en tur i Senatet. Inden vi fik lov at komme derind, skulle vi gennem endnu en security, og vi skulle ”aflevere” vores kamera, telefoner o.l.
Det var en stor oplevelse, at se senatet, selv om der ikke var mange senatorer til stede. Men vores folketingsmedlemmer sidder jo heller ikke hele tiden i folketinget, det er kun ved de vigtige beslutninger/afstemninger at alle er til stede.

       

Så var turen i Capitol forbi, vi fortsatte over i Kongresbiblioteket, der omtales som en af de smukkeste bygninger i USA – og det er virkelig flot.

   

   

       

Biblioteket blev grundlagt i 1800 af Præsident John Adams. Han tænkte det som et sted, hvor man kunne samle de bøger som kongressen kunne få brug for. Siden der det blevet Amerikas Nationalbibliotek med mere end 100 millioner genstande og er dermed verdens største bibliotek.

   

       

   

   

   

Udsigt mod Capitol.

       

       

       

Det var blevet frokosttid, så vi gik hen til DC Union Station, der er meget stor, og foruden station er der masser af butikker og spisesteder. På vejen hen til stationen kom vi forbi Højesteret.

   

       

       

   

       

       

På stationen holdt vi vores frokostpause, og fandt en flise, vi skulle mødes ved igen.

   

   

Vi fandt bussen og blev kørt til området ved Det Hvide Hus.

       

Handicap-motorcykel.

   

   

Alle USA's præsidenter undtagen George Washington har boet i Det Hvide Hus.

   

 

Huset er flere gange blevet restaureret og ombygget. Under jorden er der også flere etager, så bygningen er meget større, end det vi umiddelbart kan se.

       

       

Foran bygningen er der flere former for demonstrationer.

   

Vi fik fortalt at hun har demonstreret på pladsen i flere år.

   

Vi blev kørt til World War II Memorial, derfra gik vi så videre til nogle af de andre mindesmærker.

       

Washington Memorial er er et flag for hver stat i USA.

       

Da der blev planlagt at bygge et mindesmærke for 2. Verdenskrig, blev der udskrevet en designkonkurrence. I 1997 blev et forslag fra Frederich St. Florian valgt, blandt 400 indkomne forslag. Derefter blev der brugt 4 år på at ændre designet, så det opfyldte de krav, der er opstillet for mindesmærker i Washington DC.

   

Det endelige design blev 56 stk. 5 m. høje granitsøjler arrangeret i en halvcirkel omkring en plads med to 13 m. høje triumfbuer. Monumentet har et areal på 30.000 m2, og 2/3 af området er landskabspleje og vand. Hver søjle har indskrevet navnet på en af de amerikanske stater i 1948 og de daværende amerikanske distrikter. Den nordlige bue symboliserer Atlanterhavet, den sydlige bue Stillehavet.

   

   

   

På den vestlige side af mindesmærket findes The Freedom Wall. Denne væg har 4.048 guldstjerner, der hver repræsenterer 100 amerikanere der døde i krigen. Foran væggen står der: ”Her markeres prisen for frihed”.

   

   

       

Der er graveret mange billeder af scener fra krigen, soldater til fysiske eksamener, der aflægger ed, samt militært udstyr. Der var ikke tid til at se dem alle, men vi var også forbi mindesmærket den næste dag, hvor vi så dem alle. Vi ville forbi igen, fordi vi havde læst om et par inskriptioner, som vi ville finde.

       

   

   

   

Vietnam Memorial er nok et af de mest kendte mindesmærker i Washington DC. To store mure mødes i en V-form, hvori der er graveret navnene på de 58.502 soldater, der blev meldt dræbt eller savnet i Vietnamkrigen. Navnene er skrevet kronologisk efter dødsdato.

   

   

       

   

       

   

       

   

   

   

Et flag der blev officielt anerkendt af Kongressen i 1990. Det blev designet først i 1970-erne i forbindelse med Vietnamkrigen af National League of Families of American Prisoners and Missing in Southeast Asia – en organisation der beskæftiger sig med Vietnamkrigen. Flaget står nu som symbol for interesse i tilfangetagende og savnede personer i forbindelse med alle krige, USA har deltaget i.

Lincoln Memorial. Abraham Lincoln var USA's 16. præsident. Han var præsident under borgerkrigen, og sørgede for at USA forblev samlet som et land, og at slaverne blev fri. I 1865 blev han skudt/dræbt af en skuespiller.
I 1922 blev monumentet indviet. Der er 36 søjler, de repræsenterer de stater der var i USA på Lincolns tid.

Her stod Martin Luther King, da han holdt sin ”I have a dream”-tale.
Han havde udsigten herunder da han holdt talen.

   

Lincolns tale fra Gettysburg i 1863 hugget ind i marmor.

Udsigt til Arlington Kirkegården.

               

   

Korean War Memorial er bygget for at ære de af USA's væbnede styrker, der under FN flag kæmpede i Korea. Kongressen vedtog at bygge monumentet i 1986, det stod færdig i juli 1995.
Det skildrer 19 amerikanske soldater på vej gennem et barskt terræn i Korea. Heraf er 14 fra hæren, 3 marinesoldater, 1 fra søværnet og 1 fra luftvåbnet. Etnisk er der også et tværsnit af befolkningen repræsenteret: 14 af europæisk oprindelse, 3 afroamerikanere, 2 latinamerikanere, 1 orientalsk og 1 indiansk soldat.

   

   

   

   

Derudover består monumentet også af et langt vægmaleri, bestående af 2.400 ætsede billeder af personale og udstyr fra alle de væbnede styrker, især af støttepersonale. Vægmaleriet er designet ud fra 15.000 billeder fra krigen.

   

   

       

   

   

   

   

   

   

Imens vi var i Washington DC, var der konstant støj i luftrummet fra flyvemaskiner og helikoptere. Der ligger flere lufthavne i området, både civile og militære.

 

 

Inden vi kørte tilbage til hotellet, var der lige tid til en is eller en anden forfriskning.

Benzinpriserne.

Hotellet.

       

Aftensmaden købte vi på en restaurant der kaldte sig Old European Restaurant. Der var tyrolermusik, musikerne var i lederhosen, og kjoler i gammelt design med push up.

Vi fik ungarsk gullaschsuppe og et par store portioner tysk inspireret hovedret.

       

Klik på kortet for at komme til en side hvor du kan zoome.